flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

МІСЦЕВІ ВИБОРИ- 2020. Уточнення списків виборців

13 жовтня 2020, 13:26

З 5 вересня 2020 року відповідно до Постанови Верховної Ради України від 15 липня 2020 року № 795-IХ «Про призначення чергових місцевих виборів 25 жовтня 2020 року» в Україні розпочинається виборчий процес. 

Підставою для реалізації права голосу є внесення особи до списку виборців. Право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумах. Позовна заява подається без сплати судового збору не пізніш як за 2 дні до дня голосування. Суд вирішує такі справи у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за 2 дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за 2 дні до дня голосування,- невідкладно.

 

Зразок позову про уточнення списків виборців.

Рішення суду є підставою  для внесення змін до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці та здійснюється головою, заступником голови та секретарем дільничної виборчої комісі(ДВК)ї. Рішення суду щодо внесення змін у списках виборців виконується негайно, а його оскарження не перешкоджає виконанню.  

Згідно з ч. 7 ст. 44 Виборчого кодексу України у день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться. Проте відповідно до ч. 8 ст. 44, ч. 18 ст. 45 зазначеного кодексу голова або заступник голови чи секретар ДВК в день голосування виправляють неточності та технічні описки в уточненому списку виборців – неправильне написання прізвища, власного імені(усіх власних імен), по батькові(за наявності), дати народження, номера будинку, квартири місця прооживання – у разі, якщо незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку виборців включено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування. Таке виправлення засвідчується підписом голови або заступника голови чи секретаря ДВК у графі «Примітки».