flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НАГАДУВАННЯ! ВНЕСЕНО ЗМІНИ ДО СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ - СПРОЩЕНО ПОРЯДОК СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ ТА ЗБІЛЬШЕНО ЇХ РОЗМІР

27 жовтня 2017, 09:37

НАГАДУВАННЯ! ВНЕСЕНО ЗМІНИ ДО СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ - СПРОЩЕНО ПОРЯДОК СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ ТА ЗБІЛЬШЕНО ЇХ РОЗМІР

З 08 липня 2017 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються поліпшення захисту прав дитини на належне утримання" від 17 травня 2017 року № 2037-VIII , яким були внесені зміни до законодавства України щодо стягнення аліментів. 

 Змінами передбачено збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину з 30% до 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно із Законом України «Про Державний бюджет на 2017 рік», прожитковий мінімум у 2017 році в Україні для дітей до 6 років становить з 1 січня 2017 - 1 355 гривень, з 1 травня - 1 426 гривень, з 1 грудня - 1 492 гривні.

Для дітей від 6 до 18 років: з 1 січня 2017 - 1 689 гривень, з 1 травня - 1 777 гривень, з 1 грудня - 1 860 гривень.

 Також, до Сімейного кодексу вноситься норма, згідно з якою той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звертатися із заявою у рамках наказного провадження – так званого спрощеного провадження, тому що з моменту відкриття наказного провадження до отримання судового наказу про призначення аліментів, відповідно до законодавства, повинно проходити три дні. Це суттєво прискорить отримання аліментів.

У рамках наказного провадження суд може присудити на одну дитину – 1/4, на двох дітей – 1/3, на трьох і більше дітей – 50% платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

Зразки заяв на видачу наказу.

 Окрім того, відтепер в Сімейному кодексі України чітко прописано, що особа, на ім’я якої виплачуються аліменти, повинна розпоряджатися ними виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Згідно з ухваленим документом, неповнолітній має право на самостійне одержання аліментів та розпоряджання ними відповідно до Цивільного кодексу України.

У разі звернення до суду щодо додаткових витрат на дитину не потрібно буде сплачувати судовий збір і можна подавати звернення за місцем проживання позивача; для платника аліментів запроваджено пеню у разі несплати додаткових витрат.

Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

 Відповідальність платника аліментів наставатиме не з моменту, коли стягувач отримає рішення суду про стягнення додаткових витрат, а через 7 днів з моменту, коли стягувач повідомить його, що необхідно сплатити певну суму для дитини. Якщо за цей термін він не сплатить кошти, пеня за несплату нараховуватиметься вже з наступного дня, а не з моменту отримання рішення суду.